Правната комисия в парламента няма да обсъжда днес два проекта за поправки в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарен избор на депутати. Те бяха единствените точки в дневния ред на извънредното заседание на комисията, но той не беше приет. Така се повтори ситуацията от вторник, когато пак не беше приет дневният ред на заседанието на комисията, предвиждащ решение на НС във връзка с допитването, вносител на което беше ГЕРБ.

Двата проектозакона за промяна на избирателната система бяха на ГЕРБ и на независимия народен представител Георги Кадиев, формален вносител на текстовете на омбудсмана Мая Манолова и „Шоуто на Слави Трифонов“. Тя самата беше в залата, както и представители на Инициативния комитет. Основният аргумент текстовете да не бъдат дебатирани е, че все още няма влязло в сила решение на ЦИК, което пък се дължало на жалбата на Инициативния комитет.

По време на заседанието на Правната комисия на Димитър Делчев, от Реформаторския блок коментира : „Ако ГЕРБ толкова искаха да променят Изборния кодекс, защо го внесоха вчера и пропиляха мандата.Нека напомня, че до края на работата на 43-то Народно събрание остават 4-5 пленарни дни. Ако ГЕРБ толкова искаха да се приемат промени в Изборния кодекс, да бяха организирали достатъчно дълъг публичен дебат, вместо да го внасят вчера. Защо подадоха оставка?“

Той добави, че при приемането на електронното гласуване миналата година е даден 6-годишан преходен период – до 2022 година, докато се въведе изцяло, а сега ГЕРБ искат да променят цялата избирателна система за 5 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук