Националният литературен музей отваря врати на къща музей „Иван Вазов“ за премиера на интригуващото и познавателно издание „Любовта е златен сън“. Тя  ще се проведе на 9-и февруари, от 18ч. Книгата представя най-характерните за поета любовни стихове и писма от романтични събития от живота на Патриарха на българската литература.

Книгата разкрива кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов. Като домакин на събитието музеят ще потопи гостите в атмосферата на интимния му живот посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, шаржове и вещи на самия творец. Сред тях са златен часовник, пръстен, броеница и вратовръзка на Иван Вазов.

Към представените стихове са включени и коментари, които обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на твореца, но и за неговия характер. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, а художник е Ралица Денчева. Интимният свят на Вазов, за да бъде правилно разбран, е обяснен на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието в оригинална хроника на този период.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук