Крехкото примирие в Сирия, което влезе в сила на 30 декември, може да се провали, ако посредниците не се намесят решително. Това предупреди Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Настъплението на сирийската армия и бойците на шиитската групировка „Хизбула“, както и нападенията по въздух с варелни бомби, са продължили в местността Уади Араба, намираща се на 15 км от Дамаск. Районът е ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му, припомня АФП. Правителството на Башар Асад обвинява бунтовниците, че нарочно са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването към Дамаск, който страда от сериозен недостиг на вода от 22 декември. Бунтовниците от своя страна твърдят, че инсталациите са били повредени заради бомбардировките на режима. Въздушни удари са нанесени и срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб, голяма част от която е под контрола на опозицията, а бунтовници са обстрелвали села в централната провинция Хама.

Междувременно във вторник Повече от десет формации на сирийските бунтовници преустановиха участието си в разговорите за ново мирно споразумение, обвинявайки режима на сирийския президент Башар Асад в нарушения на прекратяването на огъня край Дамаск.

Решението на бунтовниците заплашва процеса, подкрепян от съюзника на Асад Русия и на бунтовниците – Турция, който започна със спиране на огъня преди 4 дни и трябваше да проправи пътя към преговори в столицата на Казахстан Астана този месец.

За нарушения на примирието сигнализираха и руски и турски военни.

Режимът на прекратяване на бойните действия беше въведен на 30 декември 2016 г. след постигане на споразумение между враждуващите страни в Сирия, договорено под егидата на Турция и Русия. То беше подкрепено и от по-голяма част от бунтовническите организации, действащи на сирийска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук