космос

Японският товарен космически кораб „Конотори 6” не успя да изпълни една от главните си мисии – експеримент за събиране на космически боклук, предаде телевизия Ен Ейч Кей. Първият неуспешен опит за събирането на космически боклук бе направен още на 28 януари, сега се провали и вторият.

„Конотори 6” трябваше да развие метално въже с дължина 700 метра, по което трябваше да бъде пуснат електрически ток. Това би довело до забавяне на космическия боклук на околоземна орбита заради взаимодействието с магнитното поле на Земята и съответно спускането му в плътните слоеве на атмосферата, където той да изгори.

Японската космическа агенция ДЖАКСА смяташе да използва подобни устройства за почистването на орбитите на височина от 800 до 1400 километра, където изобилието от космически боклук е голямо.

Очаква се към края на деня самият „Конотори 6” да влезе в плътните слоеве на атмосферата.

Космическият товарен кораб бе изстрелян на 9 декември 2016 година с помощта на ракетата носител H-2B. Той достави успешно на Международната космическа станция и хранителни продукти, питейна вода, седем микроспътници и нови електрически батерии. Общият товар беше 5,9 тона.

По данни на учените в орбита около планетата се намират около 600 хиляди обекта, които се смятат за „космически боклук“ (с размери над 1 см) сблъсъкът с които може да повреди сериозно космически апарат. Други приблизително 16 хиляди обекта са с размери над 10 см и практически могат да унищожат космически кораб.

Орбитите на контролираните спътници често пъти се налага да бъдат коригирани, за да се избягват подобни сблъсъци, което намалява запасите от енергия и срока на живот на апарата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук