Прокуратурата внася във Военноокръжния съд в София нов обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба /НРС/ Кирчо Киров. Обвинението срещу Киров е за длъжностно присвояване в размер на 5.1 млн.лв. и е извършено в съучастие с негов подчинен през периода 2007-2011-та. Това съобщи в ефира на Би Ти Ви говорителят на обвинението Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че става въпрос за разходи за специална разузнавателна дейност, която не е била извършвана. Като ръководител на Националната разузнавателна служба, Киров е утвърждавал разходите, но 15 служители са потвърдили пред прокуратурата, че не са извършвали подобна дейност. Нещо повече – те обяснили, че става дума за дейности, които фигурирали в разузнавателните архиви, но за периода преди 1999-та година.

До този случай Прокуратурата стигнала по време на съдебните заседания по първото дело срещу бившия разузнавач номер едно, отново за злоупотреба и присвояване на пари. Тогава той споменал пред Военния съд за тези разходи. Прокурор направил проверка и установил, че такива дейности през периода 2007-ма-2011-та година не са извършвани и образувал делото.

По първото обвинение Киров получи 10-годишна осъдителна присъда на две инстанции. Върховният касационен съд обаче я отмени през 2016-та с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити. Сега делото е отново във Военно-апелативния съд.

Първото обвинение срещу Киров е пак за злоупотреба със средства. Според Военноокръжната прокуратура – София, като шеф на разузнаването в период от пет години – от 2007 до 2011-та, Киров е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

Киров беше отстранен от поста си при първото правителство на ГЕРБ през януари 2012 г., а през 2013-та му беше повдигнато обвинение. По-късно генералът беше назначен за съветник на премиера Бойко Борисов. След това обаче лично министър-председателят даде Киров на прокурор, заявявайки че лично му е връчил заповедта за обвинение. Ген. Киров е смятан и за един от приближените на президента Георги Първанов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук