пътувания България
на снимката: Министерство на външните работи

Заместник външният министър Христо Ангеличин беше обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин, за нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина, предава БНР. Тази смяна била мотивирана с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Изборът на фирма станал без обществена поръчка, а посолствата ни получили указания да платят съответните суми на конкретната фирма от Христо Ангеличин. Тези от тях, които платили, след началото на разследването, получили парите си, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано прокуратурата започна още едно дело срещу длъжностни лица от Външно министерство. Разследва се обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на ведомството. По него все още няма обвиняеми, но според прокуратурата може да са замесени министърът, неговите заместници или директори на дирекции.

От държавното обвинение съобщиха, че МВнР вместо да сключи договор с фирма, която да обслужва ведомствените пътувания, се договоря с фирмата, ползвана от земеделското министерство.

Прокуратурата изчислява, че от това Министерството на външните работи е ощетено със 700 000 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук