Три са водещите версии, които според прокуратурата са причина за инцидента в шуменското село Хитрино от 10 декември  – нарушени правила при управлението товарния влак, техническа неизправност на вагоните или – на жп инфраструктурата. Няма доказателства за умишлен взрив или терористичен акт при, категорични са разследващите.

От извършените огледи на стрелките и релейното табло е видно, че е вероятността произшествието да е настъпило по вина на стрелочник или ръководител движение, е много малка, се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.

Разпитани са над 50 свидетели, иззети са ДНК проби и са извършени множество огледи, съобщава държавното обвинение.

„Най-вероятната причина за инцидента на гара Хитрино е човешка грешка“, коментира пред БНТ, директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. По думите му до момента са направени 35 експертизи.

Разследващите чакат една комплексна техническа експертиза, която може да каже дали има и друга причина освен високата скорост. Имало е и една дефектна цистерна в композицията. Тя обаче не е причинила произшествието.

През миналата седмица стана ясно, че фирмата превозвач  „Булмаркет” води разследване с външните експерти. Според данните от него, дни преди инцидента на гара Хитрино имало проблем с разхлабена стрелка.

Разследване на журналистката Лора Крумова от НТВ сочи, че през миналата година е имало 12 повреди на тази гара, някои от тях свързани с тази стрелка. Според нея, друг притеснителен факт е, че няколко дни след инцидента започват възстановителни работи на линията.

Товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар взе седем жертви, близо 30 души бяха ранени, а десетки къщи, погълнати от пламъците, изцяло или частично разрушени. Заради операция по обезопасяване, източване и изтегляне на цистерните от Хитрино се наложи евакуация на жителите на селото. Хората влязоха в къщите си десет дни след трагичния инцидент.

На двамата машинисти са повдигнати обвинения. Единият беше пуснат под гаранция, а другият остана без обвинение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук