Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има доказателства за наличието на картел на горивата, но процедурни спънки бавят произнасянето по казуса. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Юлия Ненкова пред журналисти. Комисията отчете днес работата си през 2016 г.

Определението на КЗК за наличието на картел при горивата беше обявено в средата на октомври 2016-та и шестте фирми, обвинени в нарушението – „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД, имаха 30-дневен срок за внесат своите становища и възражения по казуса. В момента тече процедура пред Върховния административен съд – Комисията е дала възможност на засегнатите страни да получат достъп до защитената информация.

След произнасянето на съда шестте компании ще имат право на ново изслушване, да предоставят нови доказателства, които трябва да бъдат анализирани от експертите на регулатора. Делото пред ВАС се гледа на две инстанции (тричленка и петчленка) и затова не може да се прогнозира кога ще приключи. Преди края му, обаче КЗК не може да постанови конкретни санкции.

„Не очакваме скоро да приключим по процедурни съображения“, призна Ненкова.

От КЗК отчетоха още, че процедурата е в ход и по паралелното дело срещу „Лукойл България“ за злоупотреба с господстващо положение чрез предлагане на българския пазар на по-скъпи горива, отколко на външния. В момента се правят икономически анализи и решение може да има чак след година.за господстващо поведение на българския пазар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук