Украинският президент Петро Порошенко категорично отрече предложенията да се откаже от Донбас, предава Интерфакс-Укракна. Изявлението той направи в Киев по време на тържествата по случай Денят на обединението на Украйна. “Жалко е да се повдига тази тема в Деня на обединението, но у нас има политически сили, които системно и открито предлагат да се откажем от Донбас“, каза Прошенко. По думите му тези политически сили призовават „да гледаме на жителите на окупираните територии, сякаш не са украинци“. „Подобна стратегия няма да доведе до 100-процентов мир. Целта на Русия не е само Донецк или Луганск, а цялата Украйна, не Крим или Севастоол“, добави Порошенко.

Русия анексира Крим през 2014 г. след масовите протести в Киев, които свалиха от власт тогавашния проруски президент на Украйна. Близо 10 000 души загинаха по време на конфликта в Донецката и Луганската в Източна Украйна между проруските сепаратисти и правителствените сили. Според Порошенко броят на загиналите в Донбас надвишава броя на военните жертви, които САЩ са дали в Афганистан за 15 години.

Независимо от мирните договорености, подписани в беларуската столица Минск през 2015 г., които първоначално помогнаха за спиране на въоръжените сблъсъци, такива все още има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук