„Музео Атлантико” (Museo Atlántico) или Атлантическият музей е първият по рода си в Европа, защото всички 300 скулптури се намират под водата. Автор на нестандартното изкуство е британецът Джейсън де Кеърс Тейлър, пише британският вестник „Телеграф”.Museo-Atlantico_Lanzarote_Lampedusa_clean_00043_Jason-deCaires-Taylor_Sculpture-large

Инсталацията може да бъде видяна 14 метра под повърхността на Атлантическия океан, край бреговете на Канарските острови или по-точно край Лансароте. Разположен е на площ от 2 500 кв. м. и може да бъде посетен от гмуркачи или чрез лодки със стъклено дъно.Museo-Atlantico_Lanzarote_Tubular-Cactus_clean_00277_Jason-deCaires-Taylor_Sculpture-xlarge

Експозицията включва 30 метра дълга стена, която тежи над 100 тона. Използвани са само рН неутрални материали, които трябва да насърчат възпроизводството на местните видове риби, както и да се създаде среда за морския живот  в Биосферения резерват на ЮНЕСКО. (Биосферният резерват е строго охранявана територия с уникална флора и фауна и други природни ценности с голямо значение, които служат за еталон на първичното състояние на екосистемата. На тяхна база се прави оценка на влиянието, което човешкият вид оказва на природата – бел. ред.)

Скулптурите изразяват „диалога между миналото и настоящето, както и разделението в обществото”. Някои от най-емблематичните творби са „Рубиконът”, „Водовъртежът” и „Салът на Лампедуза”, който изобразява бежанския наплив към италианския остров.

Експозицията отдава почит на успелите бежанци, но и на онези, които са „мечтали и са се надявали, но вече са морското дъно”, каза авторът Джейсън де Кеърс Тейлър пред „Локал”.

Museo-Atlantico-Lanzarote-Rubicon-Jason-deCaires-Taylor-large

„Надявам се, че Атлантическия музей на Лансароте ще е началото на един нов свят, ще насърчи по-доброто разбиране на скъпоценната морска среда и колко много ние зависим от това”, каза Тейлър по време на откриването.

„Музео Атлантико” не е първата подводна изложба на Тейлър. Предишните пъти негови скулптури са красили дъното край Канкун, Мексико (през 2009г.), както и край Гренада, Карибите (2006г. – първият по рода си подводен музей).

През 2014 той направи най-голямата подводна скулптура, наречена „Оушън Атлас” (Ocean Atlas), която тежеше над 60 тона.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук