Общественият съвет към БЧК разпредели останалите средства за пострадалите при взрива на гарата в Хитрино. Над 2 млн. лв. са събрани от SMS-и, от тях 160 000 са за осигуряване на топъл обяд.

На днешното второ заседание на обществения съвет беше решено и да бъде оставен резерв в размер на 112 хил. лв.

Така между пострадалите трябва да се разпределят 1 804 500 лв.

Кметът на селото Нуридин Исмаил съобщи, че пострадалите от взрива в селото са разпределени в три групи.

„В първата група са около 30 къщи, които са най-пострадали, втората група са 70 къщи, които се нуждаят от сериозен ремонт, а в третата група влизат останалите 200 домакинства, които са пострадали по-малко”, обясни Исмаил.

По думите му 30-те къщи от първа група трябва да бъдат срутени и изградени отново.

Те ще получат по 2 900 лв. на къща за закупуване на електроуреди и по 12 хил. лв. за обзавеждане. Общо за тях са предвидени 447 хил. лв.

За втората категория пострадали, които са 70 къщи, са отпуснати общо 682 500 лв. разпределени по 1750 лв. за електроуреди и по 8000 за обзавеждане.

Останалите 200 домакинства ще получат по 1250 лв. за електроуреди и по 1000 лв. за обзавеждане – общо 450 000 лв.

Общественият съвет реши да отпусне още 20 000 лв. за входни врати, 15 хил. за остъкляване и 190 хил. лв. за вътрешни врати.

Припомняме, че прокуратурата още разследва причините за инцидента от 10 декември, при който загинаха 7 души, а над 30 бяха ранени. От държавното обвинение работят по три версии – нарушени правила при управлението товарния влак, техническа неизправност на вагоните или – на жп инфраструктурата. Няма доказателства за умишлен взрив или терористичен акт при, категорични са разследващите.

Експертите твърдят, че най-вероятната причина за експлозията е човешка грешка. Разследващите чакат една комплексна техническа експертиза, която може да каже дали има и друга причина освен високата скорост. Имало е и една дефектна цистерна в композицията. Тя обаче не е причинила произшествието.

През миналата седмица стана ясно, че фирмата превозвач „Булмаркет” води разследване с външните експерти. Според данните от него, дни преди инцидента на гара Хитрино имало проблем с разхлабена стрелка.

Разследване на журналистката Лора Крумова от НТВ сочи, че през миналата година е имало 12 повреди на тази гара, някои от тях свързани с тази стрелка. Според нея, друг притеснителен факт е, че няколко дни след инцидента започват възстановителни работи на линията.

Товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар взе седем жертви, близо 30 души бяха ранени, а десетки къщи, погълнати от пламъците, изцяло или частично разрушени. Заради операция по обезопасяване, източване и изтегляне на цистерните от Хитрино се наложи евакуация на жителите на селото. Хората влязоха в къщите си десет дни след трагичния инцидент.

На двамата машинисти са повдигнати обвинения. Единият беше пуснат под гаранция, а другият остана без обвинение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук