Над 7000 участници в 118 групи участват в 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, който ще бъде открит днес със запалването на огъня на „Сурва” и ще продължи през целия уикенд.

Българските групи са 102 от 33 общини в 17 области. Само от пернишко участниците са над 3600.

Чуждестранните участници са от 8 държави, като най-екзотичните от тях са Аруба и Доминикана.

Организаторите смятат, че заради големия брой участници, „Сурва” може да се бори за място в Гинес.

Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Провежда се традиционно в Перник всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари.

Обикновено във фестивала участват повече от 6000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната.

В дните на „Сурва” 2017, Европейската столица на маскарадните игри – Перник, се готви да посрещне и десетки хиляди туристи от всички краища на страната и от чужбина, които ценят традициите и древните обичаи. Организаторите очакват над 300 000 гости.

Фестивалът „Сурва” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа. Обичаят „Сурва” пък е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Международният фестивал „Сурва“ e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

„Сурва“ е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Организира се от община Перник, решението за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е през януари 1966 г.

От 1985 г. фестивалът придобива статут на международен.

През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Най-атрактивният акцент в програмата е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук