„Силата на ЕС е в 500-те милиона граждани, които знаят в коя Европа те и техните деца биха искали да живеят. Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за германския „Франкфуртер Алгемайне цайнтунг”. Държавният глава подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза.

Според президента е напълно неприемливо провеждането или подкрепата за политика, в която правилата не важат за силните, както и за предначертаването на граници от позиция на силата.

„Ние българите имаме в историята си болезнен опит с подобна политика: На Берлинския конгрес през 1878 г. от страната ни са отнети големи територии с българско население. Тази политика е продължена и през двете световни войни чак до конференцията в Ялта, когато без да бъдем питани, сме били предадени на комунизма за 45 години“, припомня президентът. Росен Плевнелиев подчертава, че от този исторически опит България в никакъв случай не е срещу Русия, но не приема някои черти на сегашната руска политика.

Президентът Плевнелиев отново предупреждава за опити да се подкопаят отвътре основите на ЕС, чрез подкрепа за ултра-националистически партии.

„Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена“, посочва президентът.

Пред германския вестник президентът Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл.

„Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия“, заявява държавният глава.

„Румен Радев беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята евроатлантическа позиция“, добавя още Росен Плевнелиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук