България винаги ще работи само заедно със своите партньори, ЕС и НАТО. Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор, каза пред „Файненшъл таймс” новоизбраният български президент Румен Радев.

Избраният за държавен глава на България се стреми да разсее опасенията, предизвикани от реториката си в навечерието на изборите през ноември, че като лидер на страна членка на ЕС и НАТО, той е твърде близо до Кремъл., посочва изданието.

Пред авторитетния вестник Радев заявява още, че никога не е посещавал Москва. Въпреки това обаче в своето интервю от София бившият ръководител на българските военновъздушни сили застъпва тезата за възстановяване на отношенията между алианса и Русия – позиция, която има успех сред българите по време на президентските избори, но която може да си противоречи с нарастващите притеснения в Европа за руското подриване на Запада.

„Смятам, че сме изправени пред общи заплахи – тероризъм, ислямски фундаментализъм и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо“, казва Радев пред изданието, което отбелязва добрият му английски. „Ако не работим за добър диалог и за намаляване на конфронтацията , ние не можем да се изправим пред тези глобални заплахи ефективно“, допълва той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук