Румъния може би избегна екстремна ситуация, след като във вторник президентът Клаус Йоханис отхвърли предложението Севил Шайде да стане премиер на страната, пише Шарл Тифен във „Фигаро”.

Социалдемократическа партия избра път за помирение като предложи нов кандидат, който да оглави правителството. „Решихме да не вкарваме страната в нова политическа криза… В резултат на това решихме да направим ново предложение“, заяви лидерът на СДП Ливиу Драгня след среща с представители на своята партия. Новият кандидат за поста е 43-годишният бивш министър на комуникациите Сорин Гриндеану. „Надявам се, че президентът няма да откаже това предложение”, каза Драгня. Според анализатори държавният глава няма да възпрепятства избирането на новия кандидат.

Отхвърлената възможност

СДП, която победи с голяма преднина на изборите на 11 декември предложи Севил Шайде да оглави кабинета, но изборът беше отхвърлен от президента Клаус Йоханис. Тя е представителка на турско-татарското малцинство и изповядва исляма. Ако беше подкрепен изборът й Шайде щеше да се превърне в първата мюсюлманка, оглавила европейска държава. Религиозната й принадлежност обаче стана обект на много критики в населената предимно с християни страна. По много причини, които не бяха обяснени, президентът наложи вето на избирането й за министър-председател. „Внимателно притеглих всички аргументи „за“ и „против“ е реших да не приемам това предложение. Предлагам на коалицията СДП и СЛД да издигнат друга кандидатура“, бе краткото обяснение на държавния глава, с което мотивира решението си.

Като аргументи срещу избира на Шайде бяха използвани най-очевидните. Тя е омъжена за сириеца Акрам Шайде, имигрирал в Румъния през 2011 г., за когото се твърди, че подкрепя Башар Асад. Според проучване на сайта за разследвания Rise Project той многократно е заявявал подкрепата си за сирийския президент и ливанската шиитска военизирана ислямска организация Хизбула, свързана с режима в Дамаск. Акрам Шайде е заемал поста министър на земеделието на Сирия през 1988 г. при управлението на Хафез Асад (баща на Башар Асад бел.ред.) и след това 20 години е работил във същото ведомството. Днес в социалните мрежи той споделя множество статии, поддържащи Асад, придружени с послания за подкрепа на диктатора, пише Rise Project. Сайтът HotNews пък цитира свои анонимни източници, според които разузнавателните служби са предупредили румънските власти за близостта на Акрам Шайде с режима в Дамаск.

Липса на опит и съмнителни приятелства

Опозицията подложи на критикапредложението на СДП за премиер, твърдейки, че Севил Шайде няма достатъчно политически опит. Тя влиза късно в политика. През 2012 г. е избрана за държавен секретар в министерството на регионалното развитие и държавното управление, ръководени тогава от настоящият лидер на СДП Ливиу Драгня. През 2015 Шайде е избрана за министър на регионалното развитие и държавното управление в четвъртия кабинет на бившия премиер Виктор Понта.

Друга причина за отказа на президента са близките й отношения с Драгня, който е бил кум на сватбата й. Ливиу Драгня не може да заеме поста на министър-председател, защото има условна присъда за изборна измама. Според запознати номинацията на Севил Шейде е била с цел управление, чрез посредник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук