Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че спорното предложение на правителството за амнистия на корумпирани политици ще бъде прието или отхвърлено чрез референдум.

„Румънците ще решат дали са съгласни, или не с постановлението”, каза президентът в реч по националната румънска телевизия.

Припомняме, че в Букурещ се проведе многохилядна антиправителствена протестна акция, в която взе участие и президентът Клаус Йоханис.

Повод беше спорното предложение от страна на правителството за промени в румънското законодателство, според което трябва да бъдат амнистирани около 3 000 затворници, защото нямало място в затворите.

Според протестиращите промените в наказателния кодекс ще дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност.

Също така осъдените на под 5 години затвор ще бъдат освободени, ако присъдите им са за ненасилствени престъпления.

Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца пък биха получили намаляване на наказанието наполовина.

Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да отпадне, ако причинените от тях щети не надвишават 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук