Днес Русия представлява заплаха и съществува обосновано предположение, че хакерските атаки са били разпоредени от Кремъл. Това заяви кандидатът за поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той отговаряше на въпроси в сенатската комисия по външните работи преди гласуването на кандидатурата му.

Собственикът на петролната компания „Ексън Мобил” каза, че засега няма достъп за работа с класифицирана информация и затова не може да се произнесе по изводите на разузнавателните служби. Но на упоритите въпроси дали, от собствен опит може да каже, че Русия почти нищо не се случва без съгласието на висшето ръководство, той отговори „това е обосновано предположение”.

В отговор на въпрос на сенатора Бен Кардин Тилърсън изтъкна, че действията на Русия по отношение на Крим са били силови и „са изисквали пропорционален силов отговор”.

Тилърсън потвърди, че смята икономическите санкции за „силен инструмент”. Той припомни изказване на екс президента на САЩ Тиодор Рузвелт за необходимостта да се върши дипломатическа работа, но и „да се носи голяма тояга”.

След номинацията на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ се появи информация за добрите му отношения с президента на Русия Владимир Путин. Петролният шеф е носител на руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор. По време на изслушването си той трябваше да разсее подозренията си за отношенията си с Путин. „Руснаците не са непредсказуеми, те имат ясен план. Важното е как САЩ и Европа реагират на техните действия, защото тя очаква отговор. Ако Русия няма адекватна реакция на действията си, тя продължава със следващата стъпка в плана си“, заяви Тълърсън.

На многобройните атаки на сенаторите, че като шеф на „Ексън мобил” е лобирал срещу икономическите санкции срешъ Русия, Тилърсън отговори, че това не е вярно и че смята въпросините санкции за „мощен инструмент”.

Изслушването за утвърждаване на Тилърсън става във време на растящо напрежение с Русия заради ролята й в президентските избори в САЩ и оценката на американските разузнавателни служби, че Русия е стояла зад хакерските атаки срещу политически фигури с цел да помогне на Тръмп да спечели изборите на 8 ноември. Москва отрича обвиненията.

Докато течеше изслушването на Тилърсън, природозащитници протестираха срещу назначаването му. Те не могат да приемат, че петролен шеф влиза в администрацията на президента. Изслушването му беше прекъснато за кратко от протестираща, която бързо бе изведена от службите за сигурност.

Тилърсън изрази съжаление, че Китай не се е оказал надежден партньор за натиск върху Северна Корея заради незаконната й ядрена програма. Интересите на Китай понякога „са в конфликт с американските интереси“, допълни той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук