Анатолий Макаров, руският посланик в България,  отчете „позитивен прелом в застоя на българо-руските отношения” през изминалата 2016-а година. Той приветства започването на „нов етап” в тях.

„Много бих искал да развивам отношенията между България и Русия. Искам и те да вървят напред, но за последен път кракът на Путин е стъпил в България през януари 2008 г.”,  заяви руският посланик пред БНР.

Той допълни, че през 2018г. ще се навършат десет години от както руският президент не е посещавал България. Дипломатът заяви още, че подобна визита обаче трябва да бъде добре подготвена.

„Разбирам, че никой още не е поканил руския президент в България, но би било много добре за двустранните ни отношения той да дойде”.

Подобни визитите на държавните глави се договарят на ниво президент. Новият български държавен глава Румен Радев често лансира проруски позиции в противовес на европейската политика. От екипа му коментираха, че ще търсят засилване на диалога с Владимир Путин.

Освен отношенията с на Русия и България, Анатолий Макаров коментира и ситуацията между Москва и администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп.

„Зная, че Владимир Путин винаги е казвал, че е отворен за пълномащабно взаимодействие със САЩ. До този момент звучат само думи, които са достатъчно разумни и конструктивни, но нека да дочакаме съвместните действия. Ако отношенията между Русия и САЩ влязат в нормално русло и се отдалечат от тази твърда конфронтация, която съществува в момента, аз мисля, че това само ще бъде от полза и за руско-американските отношения, както и за ситуацията в света като цяло”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук