Правителството на Башар Асад е готово да обсъди с опозицията на преговорите в Астана въпроси, отнасящи се до регулирането на конфликта в страната. Това заяви държавният глава на размирната страна в интервю за френски медии.

По думите му бъдещето на страната трябва да бъде решено на избори, а опозицията, представена на преговорите, трябва да търси опора вътре в самата Сирия, а не в лицето на други държави.

„Разбира се, ние сме готови и обявихме, че нашата делегация на конференцията е готова да замине тогава, когато бъде определено време за провеждане на този форум“, каза Асад.

“Готови сме да обсъждаме всичко“, посочи президентът, допълвайки, че няма против да разговаря както за прекратяване на конфликта в Сирия, така и за конкретното бъдеще на страната след това.

„Кой ще присъства там от другата страна? Не знаем още… Това трябва да е реалната сирийска опозиция и като казвам реална имам предвид тази, която има корени в Сирия, а не саудитска, френска или британска. Именно сирийската опозиция трябва да обсъжда проблемите на Сирия. Резултатите и успехът от конференцията ще зависят  от това“, посочи той.

Асад заяви, че е готов да коментира и бъдещето си като президент. Това обаче зависи от конституцията на страната: който иска да обсъжда бъдещето му, ще трябва да мине през конституцията.

“Нейният господар е сирийският народ, така че за (приемането на) каквато и да е било конституция трябва да бъде проведен референдум“, каза той.

“Това ще бъде един от въпросите, които ще бъдат изнесени за обсъждане на срещата и те (опозицията – бел. ред.) не могат да кажат „ние се нуждаем от този президент“ или „ние не се нуждаем от този президент“, тъй като въпросът с президента зависи от изборите. Ако не го искат, нека проведем избори. Президентът трябва да бъде избран от сирийския народ, а не от част от народа“, посочи още той.

На въпрос дали би се кандидатирал за президент на евентуален нов вот държавният глава заяви, че ако това зависи от две неща – волята на сирийския народ и неговото собствено желание.

Очаква се преговорите за Сирия в казахстанската столица да започнат на 23 януари, заяви по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Днес руски експерти ще посетят Анкара, за да обсъдят предстоящите преговори. В края на декември Русия и Турция обявиха, че ще бъдат гаранти за мира в размирната страна и договориха прекратяване на огъня в почти цяла Сирия, което е в сила от 30 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук