Служебното правителство ще приеме решение за повишаване на капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис”. Това става ясно от проект за решение, който е публикуван за обществено обсъждане. С проекта на постановление на Министерския съвет се одобряват промени по бюджета на Министерството на финансите за 2017г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 120 000 лв., за придобиване на акциите от увеличаването на капитала на дружеството.

Със средствата от увеличението „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2017г. като акционер в международната компания, носеще името „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”. Тя е регистрирана в Амстердам, Холандия. Създадена е по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис между Руската федерация, Република България и Република Гърция.

Проектът бе стартиран през 2007 г. и трябваше да осигури доставка на 35 млн. това годишно петрол от Русия през Бургас до гръцкото пристанище Александруполис. През 2016г. стана ясно, че Бълария се е отказала от ликвидиране на участието си в проектната компания.

Само преди ден БСП обяви, че рестартирането на проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис” е заложено в предизборните предложения на партията. Припомяме, че само преди няколко години в Бургаска област бяха проведени редица общински референдума. Резултатите от тях бяха категорични – почти 100 процента от подалите своя вот се обявиха против петролопровода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук