България може да внася газ от находището „Шах Дениз“ в Азърбейджан през 2020-та чрез междусистемната газова връзка с Гърция, по която ще преминава гориво от Южния газов коридор, заяви днес министърът на енергетиката на Азърбейджан Натиг Алиев.

Коментарът беше направен в Баку, където  започва трето заседание на Консултативния съвет по проекта „Южен газов коридор“, съобщава специализираното издание за газовия пазар naturalgazworld.com.

В столицата на Азербайджан  представители от Европейската комисия, Грузия, Турция, Албания, България, Черна гора, Хърватия, Италия и Гърция ще обсъдят перспективите за транспортиране на 10 милиарда кубически метра азербайджански газ от Каспийския регион към Европа.

По време на срещата със служебния енергиен министър Николай Павлов, която се състоя в сряда, Алиев е потвърдил, че заявеният от „Булгаргаз“ през 2013-та  1 млрд. куб. м. азерски газ, около 1/3 от годишното потребление на страната ни, могат да бъдат доставени още през май 2019-та, когато се очаква да заработи интерконектора между нашата страна и Сърбия.

Това е много важно за енергийната независимот на България от Русия. Наскоро „Булгаргаз“ поиска от регулатора 32-процентно увеличение на цените на газа, заради „Газпром“.

Черна гора и Хърватска към 2020-та също ще могат да получават доставки от „Шах Дениз“, чиито капацитет е 3 млрд. куб. м. газ годишно, е обявил още Алиев.

По време на Конференцията по сигурността в Мюнхен (17-19 февруари), президентът на Азърбейджан Илхам Алиев, обяви, че Южният газов коридор може да достигне до 7 европейски държави, а в скоро време – техният брой да бъде 10.

По информация на Министерството на енергетиката, азърбейджанската държавна газова компания „Сокар“ е сред най-големите клиенти, резервитали капацитет в строящия се интерконектор с Гърция след 2020-та.

Южният газов коридор първоначално ще пренася около 16 млрд. куб. м. газ годишно към Турция (6 млрд. куб.м. на година) и Европа от находището „Шах Дениз“-2. Крайният капацитет на този проект, който минава през териториите на Азърбейджан, Грузия, Турция, Гърция, Албания и Италия, е двойно по-голям.

През януари, когато се уговаряше заседанието на Консултативния съвет по проекта „Южен газов коридор“, известен още като Трансадриатически газов коридор, „Газпром“ направи изненадващо съобщение във Виена, че проявява интерес към проекта, като целта е доставка на руски газ към Италия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук