Членките на ОПЕК се договориха днес във Виена да свият добива на петрол с 1,2 милиона барела на ден до 32,5 милиона барела дневно. Организацията се споразумя за първото намаляване на добива от 2008 година

Членките на ОПЕК се договориха днес във Виена да свият добива на петрол с 1,2 милиона барела на ден до 32,5 милиона барела дневно. Това се случва за първи път от осем години, съобщи делегат на картела, цитиран от световните агенции.

По-рано бе спомената и възможност за среднодневно ограничаване на петролното производство в ОПЕК с 1,4 милиона барела на ден. Освен това бе отбелязвано, че Русия може да понижи добива си с 200 000 барела на ден, при условие че страните от картела се договорят помежду си, припомня ТАСС.

Организацията се споразумя за първото намаляване на добива от 2008 година, посочи източник пред Ройтерс. Източникът добави, че договорката съответства на алжирското споразумение, постигнато през септември.

Алжир, който членува в картела, предлагаше нов производствен таван от 32,5 милиона барела на ден спрямо сегашното равнище от 33,6 милиона барела.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, се съгласи да намали добива си до 10,06 милиона барела дневно според новото споразумение за ограничаване на петролното производство, съобщи източник от Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК), цитиран от Ройтерс. През октомври страната е добивала 10,54 милиона барела на ден.

Иimagesзточникът уточни, че на днешната министерска среща във Виена 14-членният петролен картел е приел да преустанови членството на Индонезия в организацията. Възможно е делът на Индонезия в добива на ОПЕК да бъде разпределен между останалите страни членки, отбелязва ТАСС.

 

Иран пък ще ограничи добива си до 3,797 милиона барела дневно, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от руската информационна агенция. Това съответства на новия таван на добива в картела. Иран искаше да увеличи петролното си производство до предсанкционното му равнище и бе заявил, че ще разгледа възможността за ограничаване, едва когато започне да произвежда по 4 милиона барела на ден. В момента производството му е 3,85 милиона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук