Вторият протест в рамките на месец и половина на най-натоварения съд – Софийския районен съд, събра 30-40 магистрати и от градския съд, както и граждани пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Към началото на протеста заседанието на пленума беше приключило. Пред протестиращите не слезе никой от членовете на съвета, такова очакване обаче нямаше и у съдиите, съобщава „Дневник“.

Повод за протеста е отново несъгласие с политиката на кадровия орган на Темида, а конкретно причината беше отказът да бъде избрана за временен ръководител на СРС Албена Ботева, предложена от мнозинството от нейните колеги. В началото на декември, когато ВСС назначи проверка на съда, неговият председател Методи Лалов и всичките му заместници, сред които и Ботева, подадоха оставка в знак на протест.

Преди протеста магистратите от СРС са провели отново общо събрание, за да излъчат предпочитам от тях временен председател. Мнозинството от съдиите са избрали двама души, като отново Албена Ботева е събрала повече гласове – около 70. А другият кандидат – Борис Динев, е бил подкрепен от около 50 души.

Бившият председател на СРС Методи Лалов, чиято оставка влиза в сила от следващата седмица, заяви, че очакват от съдебния съвет да им покаже път, а той им налага фашистки решения. „Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм и оплюване по някои медии“, допълни Лалов.

В крайна сметка един час след началото на протеста при събралите се магистрати дойдоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и членът на ВСС Калин Калпакчиев.

„Играе се с търпението на колегите. Защото колегите имат един предел на търпение и те трябва да бъдат чути“. Така Панов коментира отказа на съдийската колегия да избере кандидата, подкрепен от магистратите в СРС.

По думите на Панов мнозинството в колегията демонстративно и на инат не е подкрепило кандидата на магистратите, докато отговорното решение би било да се избере човек от районния съд, който е запознат с работата и проблемите му. Панов обаче не изключи възможността колегията в крайна сметка да избере друг. Той определи Албена Ботева като морален победител и изрази съжаление от факта, че на общото си събрание днес съдът е издигнал две кандидатури. Това според него е показател, че магистратите все още не са готови да проявят самоуправление в неговите истински параметри. Панов допълни обаче, че това е дълъг процес и „всички трябва да се учат“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук