Съдии от Софийския районен съд ще протестират пред сградата на ВСС след отказа на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи за временен председател на съда Албена Ботева, която бе номинирана от общото събрание.

Недоволните от решението на ВСС го обвиниха в безпринципна кадрова политика и твърдят, че след отхвърлянето на Ботева, решено във вторник със 7 на 6 гласа, независимостта на съда е под въпрос.

Пред Нова телевизия зам.-председателят на Софийския районен съд Райна Мартинова коментира, че от доста време съдиите се опитват да поставят проблемите си без да дават публичност.

„Но не бяхме чути. Поводът за поредния ни протест е, че ВСС не назначи определения от общото събрание на съда човек за временен председател до провеждане на конкурс”, обясни Мартинова. По думите й срещу служителите на Софийския районен съд се води масирана кампания в медиите.

„Започна атака, че ние сме мързеливи, създаваме проблемите, не работи. Ние сме натоварени и не можем да се справим с всички дела. ВСС е този орган, които следва да регулира това”, каза тя.

По думите й след първия им протест членовете на ВСС са се съгласили, че има проблем, а след това е започнала медийна кампания срещу тях.

„Така се измества фокуса от основния проблем”, коментира Мартинова.

Тяхната цел е да се постигне решаване на проблемите на Софийски районен съд.

Съдиите споделиха, че по закон трябва да работят по 1 200 часа на година. „Имаме по 1 200 дела, което означава по час на дело”, каза от своя страна съдия Александър Ангелов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук