Със специална церемония на летището в Анкара със самолет за Анкара бяха изпратени тленните останки на убития вчера в Анкара руски посланик Андрей Карлов.

Кметът на Анкара заяви, че изложбената зала в центъра за съвременно изкуство, където беше застрелян дипломатът ще бъде кръстена на негово име. „Центърът за съвременно изкуство работи от 1994 г. и остава предпочитано място за провеждането на културни мероприятия… Залата, в която стана нападението, ще бъде кръстена в чест на посланик Андрей Карлов“, съобщават от кметството.

Според властите на входа на залата има постоянна охрана, включително камери и скенери.

По-рано днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи за решението на властите да кръстят улицата, където се намира руското посолство в Анкара, на името на Карлов.

Междувременно в Анкара започна работа съвместна турско-руска следствена комисия по делото за убийството на дипломата. До момента турските власти са задържали 7 души. Няколко са роднини на нападателя – 22 годишният полицай Мерт Алтънташ, който бе убит от полицията. Властите много сериозно подозират фетулахистката терористична организация на ислямския проповедник Фетулах Гюлен за замесена, а полицаят е само пионка в заговора, съобщава кореспондентът на БНР в Турция. Анализаторът Харун Йондем коментира че става дума за поръчково убийство на радикални елементи, което е свързано със Сирия, като не изключи да са замесени ислямските терористи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук