Трайчо Трайков
Трайчо Трайков

Обвинението, където и да го хванете, е абсурдно. Адвокатите ми се запознаха със случая и ми казаха, че е пълна глупост. Това заяви в ефира на bTV бившият икономически министър от първия кабинет ”Борисов” и кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков.

Обвинението, където и да го хванете, е абсурдно. Адвокатите ми се запознаха със случая и ми казаха, че е пълна глупост. Това заяви в ефира на bTV бившият икономически министър от първия кабинет ”Борисов” и кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков.

Повод за коментара стана повдигнатото му обвинение за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата през 2011 г. като министър на енергетиката е подписал споразумение остатъчният пакет акции от ЕВН да бъде продаден за по-малко пари, отколкото е трябвало.

Трайков уточни, че продажбата е извършена от Агенцията за приватизацията. Освен това сделката е била в програмата на правителството и заради това „в нея министърът за добро или лошо не се меси“.

Противоположно мнеие пред БНР изказа Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. По думите му продажбата на електроразпределителните предприятия (ЕРП) е извършена съгласно стратегия, одобрена през 2003-та. Приватизиращи органи тогава са били Министерсият съвет, който е давал предложение, след това Народното събрание, което трябвало да го одоби и чак на терто място – Агенцията за приватизация, в качеството на изпълнител. Статков коментира още, че „отговорността на държавата не е била на висота“ и че са допуснати пропуски при защитата на държавния интерес. Той допълни, че основната фигура е принципалът – министърът на икономиката, енергетиката и туризма. „Задълженията на принципала, съобразно тази стратегия, са да каже дали са спазени условията – да бъде завършена реформата в електроразпределителния отрасъл и второ: дружествата така да бъдат модернизирани и преструктурирани, че една акция от остатъчния пакет да може да бъде продадена на по-висока цена от една акция от мажоритарния, т.е. от вече продадения пакет,“ категоричен беше Руси Статков.

Вчера във форума на „Дневник“ се появи коментар, според който през 2011-та близкият до Иво Прокопиев инвестиционен посредник „Булброкерс“ е бил консултант на Агенцията по приватизация при продажбата на 33-те процента държавно учатие в ЕВН, а също и на самата ЕВН, която изкупила акциите на възможно най-ниската цена. Потърсихме за коментар Радослав Рачев, член на съвета на директорите на „Булброкерс“. Според него коментарът от сайта на „Дневник“ съдържа неистини. В подкрепа на казаното той цитира решение на Административния съд в София, по повод наложено през 2013 г. наказателно постановление от КФН за извършени нарушения под формата на „изнесената информация“. Рачев обжалвал по постановлението и съдът го е отменил с окончателно решение.То е публично достояние и може да бъде намерено на страницата на съда.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че: „Кръгът на обвиняемите лица, след обвинението на Трайчо Трайков не е изчерпан. На бившият министър Симеон Дянков е състявено постановление за привличането му в като обвиняем“. Тя дпоълни, че Дянков ще бъде разследван за престъпление по служа. Прокуратурата все още не може да намери Дянков на адреса му и ако това не се случи той ще бъде обвинен за издирване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук