Средната номинална доходност на универсалните фондове само през 2016г. е 4.1%. Това показват данните на Комисията за финансов надзор. При професионалните фондове за работещите тежък труд средната доходност е 4.48%. Единствено клиентите на „Бъдеще” са намалили своите спестявания. През 2016г. фондът е реализирал отрицателна доходност от минус 0.33%. С най-добър резултат се нареждат „Съгласие” с 6.37% и  „Ен Ен” с 4.83%. Доброволните фондове нямат горна и долна граница на доходността и според данните на КФН през миналата година са се представили по-добре от задължителните със средна доходност от 5.23%. Само две дружества са успели да постигнат номинална доходност от над 8 на сто – „Съгласие” с 8.71% и „Топлина” с 8.66%. Най-нисък е процентът на нарастване на вложенията в „Бъдеще” – 0.51%.

КФН следи доходността и на двугодишни периоди. Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност през последните две години над минималното равнище, определено от КФН. Така според нейните данни средната годишна номинална доходност на задължителните универсални пенсионните фондове е била 2.83% годишно между декември 2014г. и декември 2016г. През предишния период от 2012г. до 2014 г. доходността е била 5.45% годишно.

Определената от КФН минимална доходност, която универсалните дружествата е трябвало да осигурят за последните две години, е минус 0.17%, а за професионалните тя е плюс 0,09. Всички дружества са успели да я гарантират.

Средногодишната инфлация през 2015г. е била минус 0.1%, а през 2016г. – минус 0.8%. Това означава, че реалната доходност на пенсионните фондове е по-висока.

Причините за ръста в доходността на пенсионните фондове през 2016г. са няколко, коментират представители на пенсионните дружества. Водещ фактор е ръстът на борсите в Европа и САЩ. Освен това, не бива да се забравя и фактът, че част от акциите на Българската фондова борса (БФБ – София) също чувствително поскъпнаха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук