До края на февруари е удължен срокът, в който учените могат да довършат и изчистят проектите си по европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Това заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Красимир Киряков в коментар по предупрежденията от учени от БАН и депутати от левицата, че заради лоши процедури на МОН може да се забави финансиране в размер на 350 милиона лева от еврофондовете за наука.

Вицепремиерът по европейските фондове в оставка Томислав Дончев коментира през миналата седмица, че няма опасност парите да бъдат загубени, но не отрече, че са възникнали проблеми.

Киряков увери, че удължаването с един месец на срока за подаване на проектите не крие опасност за усвояването на средствата. А то трябва да стане до 2018-та, тъй като парите са към бюджета за 2014-та.

Консорциумите на учените ще могат да си изчистят проектите, без това да е фатално, увери Киряков:„Когато си правехме нашата програма, си оставихме т.нар. „буфери“, и този месец удължаване няма да бъде фатален, ако всички останали процедури вървят в ритъм – изборът на международни оценители за проектите и след това, ако не се забави, самата оценка“, каза още зам.-министърът и поясни, че учените поискали удължаване на срока заради липсата на готовност, защото проектите са изключително тежки. Той поясни още, че през декември се наложила корекция на технически грешки в програмата, тъй като управляващият орган не бил спазил изцяло техническата процедура, а това би създало проблеми при одит.

Удължаването на срока се случи, след като Томислав Дончев отправи искане към министъра на образованието в оставка Меглена Кунева, в чието ведомство е органът, управляващ програмата. Учените алармираха Дончев с писмо, че управляващият орган е направил изменения в изискванията на програмата в последния момент, които нарушават равнопоставеността на участниците. Ситуацията беше използвана от БСП, за да отправят обвинения към ГЕРБ, че не умеят да управляват еврофондове.

Виргиния Стаматова

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук