Агенция „Фич“ понижи оценката си за държавния дълг на Турция до „боклук“ и така в петък страната изгуби последния инвестиционен рейтинг. Решението не изненада анализаторите и инвеститорите, коментира „Ройтерс“. То е поредният пример за растяща загриженост за монетарната политика и действията на управляващите в икономика, която преди години бе смятана за изгряваща звезда в Г-20.

В допълнение, часове по-рано агенция „Стандарт енд Пуърс“( S&P) изненада пазарите като понижи перспективата си за турската икономика от „стабилна“ на „негативна“.

И двете агенции са притеснени от политическата несигурност след опита за преврат от миналото лято, както и от натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган върху лихвената и валутната политика на централната банка. S&P посочва, че възможностите на регулатори и политици да удържат инфлацията и да стабилизират обезценяващата се валута, се изчерпват.

Миналата година S&P свали рейтинга на страната до „боклук“, последвана от „Муудис“, която се позова на тревога за върховенството на закона и забавящият се растеж на икономиката.

По-консервативните инвеститори изискват една страна да има поне два инвестиционни рейтинга от трите големи агенции. Решението на „Фич“ ще остави предимно рискови играчи на пазара за турски книжа.

Турция зависи от инвестициите от чужбина, за да финансира дефицита по текущата си сметка – един от най-големите в Г-20, както и да обслужва външните си заеми. Понижаването на рейтингите може да оскъпи кредитите, които търси на международните капиталови пазари.

Турската лира се обезцени от началото на годината с около 8% и това е най-лошият резултат сред валутите на възникващите пазари. Икономисти казват, че е нужно чувствително повишаване на лихвите от централната банка, за да се стабилизира лирата и да се удържи инфлацията, която през първото тримесечие вероятно ще надхвърли 10%.

Тази седмица централната банка повиши една от лихвите си, но ефектът бе по-скоро да спре поевтиняването, отколкото да оскъпи лирата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук