Повече сигурност и полиция пред театрите поиска председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Той отправи призива си пред членовете на Вътрешната парламентарна комисия. Мутафчиев е написал писмо до комисията с апел, което доведе и до заседание, занимаващо се само с темата за сигурността в театрите.

„Както всички говорим за националната сигурност на България, така и ние може да говорим за нея и то с открито лице. Получих сигнал, че на няколко пъти се забелязват странни личности с обемисти багажи да влизат в Народния театър, докато влиза публиката. На въпроса къде отивате и имате ли билет няколко пъти тези странни личности се изнизват от театъра и дори не влизат в салона. Когато им се каже „дайте си багажа на гардероб”, казват, че вътре е личният им лаптоп или телефон и отказват”, разказа Мутафчиев. По думите му че няма никаква гаранция какви хора влизат в театрите, като част от публиката и то не само в Народния театър, а във всички театри в страната.

„Не знам как може да стане, но ако трябва полицаи да патрулират пред театрите докато влиза публиката в 19.00 часа и да проверяват за обемисти багажи или най-малкото съмнителните елементи, да разтварят чантите пред театъра”, предложи Христо Мутафчиев.

Според него е крайно време в България да се погледне сериозно на този проблем, докато не се е случило нещо. „В театрите също има реквизитни оръжия и няма гаранция дали някой няма да вкара истински, да се изправи на сцената и да стреля по публиката”, изрази притесненията си актьорът.

Според Христо Мутафчиев е възможно МВР да купи камери за видеонаблюдение в театрите. „Много е важен респектът. Двама полицаи пред театъра са по-респектиращи, докато влиза публиката, отколкото да има човек по сигурността, който да гледа дали някой в публиката „шава”, каза още той.

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов от своя страна предупреди, че в момента се води „една странна и особена война”. Според него с нищо България не е изолирана от това явление, което е в цяла Европа и трябва да сме бдителни.

„Ние сме във време, колкото и да го неглижираме, има нашествие на исляма към християнството. Нека не си затваряме очите”, призова още Рашидов. „Опасността е, че много хора се събират на едно място”, подчерта той, но заяви, че всички осъзнават, че няма как МВР да сложи полицаи навсякъде. „Молим ви да пазите българските граждани. Вие, докато приемате законите, може да гръмне някой театър. Да не стигнем парижката история – първо да гръмне театърът, а после следващият да иде да пази”, заяви Рашидов.

Зам.-министърът на МВР в оставка Красимир Ципов обясни, че МВР работи от самото начало за изготвяне на анализ за рисковете за национална сигурност и като основен риск е изведена заплахата от терористичен акт. Предприети са и редица стратегически мерки и оперативни действия за противодействие на тероризма.

Директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски разясни, че в част от театрите в страната са направени охранителни обследвания. „В по-малките населени места не е трудно да се подсигури полицейско присъствие във време, когато се провеждат постановки или културни събития. Една част от сградите отговарят на по-високи нива за сигурност, но има много театри и читалища, които не отговарят на изискания за сигурност от съвременен тип”, обясни Терзийски.

Не на последно място директорът на СДВР Младен Маринов посочи, че обстойно са обследвани Народния театър и операта. Той заяви, че тези обекти са меки цели и били лесни за атаки. Народният театър е работел в посока сигурност. Има камери, СОД, но няма охранители, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук