В Чехия бе открит специален център за борба с фалшивите новини и дезинформацията в интернет пространството. В него ще бъдат назначени 30 души, чиято задача е не само да идентифицират фалшивите новини, но да се справят с пропагандата на чуждестранни правителства.

При тестването на центъра, служители са успели да идентифицират и маркират фалшиви репортажи за терористична атака в Прага след нападението на традиционния коледен базар във федералната германска столица.

Припомняме, че преди дни германският правосъден министър Хайко Маас поиска наказателно преследване срещу разпространяване на фалшиви новини в интернет и социалните мрежи.

„Клеветата и обидите не попадат в обхвата на свободата на словото“, заяви Маас в интервю за Bild am Sonntag. Дни по-рано други видни членове на кабинета на Ангела Меркел призоваха за законодателство, което да се бори с „речта на омразата“ и фалшивите новини във Фейсбук и други социални мрежи.

„Съдебната власт трябва да преследва това, дори в интернет“, каза той и предупреди, че нарушителите са заплашени от до 5 г. затвор. По думите на социалдемократа всеки, който се опитва да манипулира политическата дискусия с лъжи, трябва да е наясно с последствията.

Според новите промени Фейсбук и търсачки като Гугъл трябва да поемат по-активна роля в борбата срещу фалшивите новини и речта на омразата. Те ще бъдат задължени да отворят и офиси за правна защита в Германия, които да са на разположение непрекъснато.

Онлайн платформи, които не отговорят на новите законови изисквания, може да бъдат глобени до 500 000 евро.

Проблемът в борбата с фалшивите новини назря особено след предупрежденията на службите на Германия и САЩ, че Русия се опитва да влияе върху избори и да отклонява общественото мнение.

Германското правителство изрази опасения, че фалшивите новини могат да повлияят на парламентарните избори през септември, в които Меркел ще се бори за четвърти мандат.

На 16 декември лидерът на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер обяви, че правителството на Меркел ще е готово с проектозакон още в началото на 2017 г.

Ден по-рано от Фейсбук обявиха мерки срещу разпространението на фалшивите новини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук