В бързо променящите се тенденции през последните дни, Гърция обяви първо открито огнище на H5N8, известен като птичи грип. Експертите предполагат, че вирусът се разпространява и в България.

В същото време, дейността на H5N6 и H7N9 накара китайските власти да предприемат стъпки за ограничаване на вирусите. Огнища има в Япония и Южна Корея; в Европа, Индия и Израел върлува H5N8.

Още на 14 декември в Гърция е открит първия случай на болестта. Българското земеделско министерство съобщи за осем огнища на птичия грип. Пет са при домашни птици, един във ферма и два случая в природни паркове.

По данни на Световната организация за здраве на животните, птичи вирус е открит във Видин, Враца, Пловдив, София и Ямбол.

73 домашни птици са умрели вследствие на заразата, други 4 344 са евтаназирани, за да се ограничи разпространението на вируса.

Огнищата на H5 в България бяха открити в седмица, в която стана ясно, че птичи грип има и в Сърбия, и в Румъния.

Франция съобщи за наличие на силно патогенния H5N8 в седем патешки ферми. Птичи грип е открит и в Полша; едната от фермите ще трябва да евтаназира близо 30 хил. птици. В Англия и Уелс също докладват за наличие на опасния вирус. Той не подминава и Швеция и Германия.

В Китай са установени и заразени хора с птичи грип. Едно от най-големите огнища обхваща 55 000 пилете.

Днес Япония съобщи за открито седмо огнище не птичи грип. Северна Корея мобилизира армията, за да помогнат в унищожаването на животните. Досега там са убити 26 млн. птици. Близо 3 000 птици са засегнати от вируса в Тайван.

Индия и Израел също съобщават за голям брой заразени птици на тяхна територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук