Четирима журналисти от Европа, Армения, Азербайджан, Йордания и Турция ще получат възможността да се откъснат от ежедневните си задачи и да се задълбочат в изследване на нещо, което вълнува тях самите. Това ще стане възможно, благодарение на годишната стипендия на името на невероятната журналистка Милена Йесенска.

Поканата е насочена към културни журналисти, като „културни” обхваща широк спектър от интелектуални и артистични области, пишат организаторите. Журналистите могат да изследват и социалните проблеми в Европа.

По време на програмата (юли 2017 – юни 2018) четиримата одобрени журналисти ще бъдат поканени да прекарат по три месеца в Института за науките за човека в австрийската столица Виена. Те ще получават по 2 500 евро всеки месец, освен това Институтът им осигурява офис, интернет, достъп до административни документи и изследвания. Пътните разходи, в размер на 1 900 евро, също ще бъдат покрити.

Стипендията „Милена Йесенска” е награда за постижения на журналисти. Кандидати трябва да имат опит в медия – независимо печатна или електронна, както и професионални успехи.

Крайният срок за подаване на документи изтича днес, а победителите ще бъдат определени от жури през пролетта.

Милена Йесенска родена в Прага през 1896г. Определяна е като невероятен журналист и медиатор между Чехия и Германия в Бохемия, но и проницателен политически коментатор. Умира през 1944 в нацисткия концентрационен лагер в Равенсбюрк заради политическите си пристрастия. Историята помни и кореспонденцията й с Франц Кафка.

Кантата за сопрано „Милена” от аржентинския композитор Алберто Гинастера е посветена на нея и се базира на писмата на Кафка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук