Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, в отговор на британския си колега Матю Райкрофт, който засегна възпалената точка на Москва – анексирането на Крим, заяви: „Върнете Малдивските острови, върнете Гибралтар, върнете анексираните от вас кипърски територии, върнете и архипелага Чагос в Индийския океан, който превърнахте в ограмна военна база. Тогава, вероятно съвестта ви ще стане малко по-чиста и ще можете да разсъждавате и по други теми“, пише руското опозиционно издание „Инсайдър“.

Чуркин, от време на време блести с ерудицията си. Преди време той бъркаше първия независим президент на Беларус Станислав Шушкевич, с украинския политик и военен от началото на 20-ти век Роман Шухевич. (бел ред. Станискав Шушкевич е първият държавен глава на Беларус след разпадането на Съветския съюз и подписването на Беловежкото споразумение.) И този път познанията не му достигнаха, защото нито една от споменатите територии не е откъсната от страна на Великобритания от територията на друга държава, с изключение на Гибралтар, през 18-ти век.

Фолклендските или Малвински острови, както още ги наричат, са предмет на териториален спор между Великобритания и Аржентина през 1982-ра, когато Аржентина окупира реално британски територии. Военният конфликт между двете страни продължи под 3 месеца и завърши победа на Великоритания. До 18 век островите са били необитаеми, а след това – заселниците са англичани и французи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук