Безработицата се запасва в едни и същи нива, и за пръв път от 8 години насам имаме устойчива тенденция на регистрирани безработни – около 8%, което е доста ниско ниво на безработицата, коментира социалнната министърка в оставка Зорница Русинова в ефира на БНТ.

По данни на Евростат тя е около 7.1% и по-ниска в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Ако преди за едно работно място са се борили 12 души, в момента се борят 6. Много хора, регистрирани в бюрата по труда, са с ниско образование, отбеляза Русинова. По думите ѝ голямо предизвикателство са младежите, особено тези, които са извън образователната система и нямат квалификация. За тях ще разчитаме на трудовите медиатори, на неправителствените организации за придобиването на един първоначален стаж при работодатели, коментира тя.

Инвестицията в образование има огромно значение от гледна точка на работната сила, категорична е Русинова. Според нея реформирането на образователната система и доближаване до работодателите и работния процес би могло да повиши и мотивацията на младите хора. По думите на Русинова, през последната година наистина се наблюдава отваряне на висшите учебни заведения към бизнеса, както и системата на средното образование. Въвежда се дуалното обучение, но това са комплексни стъпки, които тепърва ще се развиват, за да имаме добра и наистина подготвена работна сила.

(Бел. ред.: Припомняме, че подобен образователен експеримент, чрез т.нар УПК (учебно-производствен комплекс) беше проведен през социализма и завърши с незадоволителни резултати. Стана ясно, че така нито се учил, нито се работи, което доведе до отмяната му след 1989-та.)

Разговорът в студиото на бНТ продължи с темата за миниалната работна заплата, която по думите на Русинова е предмет на спор между работодатели и синдикати. За тази година тя е 460 лв., припомни министърката в оставка. „Считам, че размерът на минималната работна заплата тази година ще се отрази позитивно за бизнеса. 63 000 души са регистрирани през миналата година в Министерството на труда и социалната политика, които получават минималната работна заплата“, каза тя. Темата за доходите трябва да продължи да бъде обсъждана и през годината, счита Русинова и допълни: „Доходите идват от бизнеса, а държавата създава предпоставки за това. Политиката за ръст на доходите трябва да позволява на работодателите повече инвестиции: държавата не трябва да пречи на работодателите“.

С 4.5 процента е повишена производителността на труда между 2015 – 2016-та, но остава най-ниската в Европа, заяви още министърката в оставка. От друга страна, тя потвърди вече известната информация от синдикатите, че между 35 и 45 000 души в трудоспособна възраст годишно напускат страната.

Данните излязоха в края на миналата година, когато КНСБ поде инициативата „Искам още 100 лв. към заплатата си“. Според публикуваните от КНСБ данни, налице е „социален дъмпинг“ и откровена политика на поддържане на ниска цена на труда, която далеч не съответства на производителността на труда. Анализите на синдикатите сочат, че разликата в заплащането на труда между България и повечето страни-членки на ЕС, в номинално изражение, е от 50 до 80%.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук