България е отправила молба за спешна доставка на електричество към съседката си Румъния, но тя отказа. Консумацията на електрическа енергия и в двете държави се повиши през последните дни заради влошените метеорологични условия.

Проблеми в доставките на електричество, заради тежките зимни условия и повишено потребление, принудиха българското правителство да отправи искане, съобщи Нова телевизия.

През последните дни в Североизточна Европа температурите паднаха значително. Според друга българска телевизия – БТВ, консумацията на електроенергия в пиковите часове е била 7,700 MWh, това са и най-високите стойности за последните 20 години.

Нова ТВ съобщи, че според румънският енергиен министър ФлорианТома Петку, Букурещ не може да уважи искането, тъй като собственото потребление се е увеличило.

„Имайки предвид деликатната ситуация, в която можеше да изпадне Румъния, отказахме, тъй като сме неспособни да помогнем”, каза Петку.

Румънският министър също така обясни, че използването на електричество в неговата държава може да надхвърли  9,500 MW дневно, а потреблението на газ – 74 млн. кубични метра на ден. Според него, това ще е рекорд в историята.

Максималните температури в Румъния днес са около минус 15 – минус 10 градуса, а в България очакваха температурата да падне до минус 20. Снежните бури блокираха трафика и прекъснаха електрозахранването на хиляди хора в България, а ядреният реактор на румънската ядрена компания „Нуклеарелектрика” да затвори единия от реакторите си.

Миналият уикенд, лошото време остави без ток 770 български населени места, съобщи правителството. Затворени бяха части от автомагистрала „Тракия” и много други първокласни и второкласни пътища.

„Нуклеарелектрика” съобщи, че са спрели реактора по река Дунав заради обилния снеговалеж. Компанията произвежда 1/5 от тока в Румъния.

Заради замръзването на Дунав, българските власти забраниха движението по реката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук