Апелативният съд в Белград е анулирал за втори път решението от 2015 г., с което беше одобрена екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев в България. Това съобщи говорителката на Апелативния съд Миряна Пилич, цитирана от БНР. Тя допълни, че на Висшия съд е било наредено да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането на Василев.

Процедурата по екстрадиция на българския бизнесмен се намира пред Апелативния съд за втори път. Тази институция отмени през март 2015г. решението за екстрадиция и върна въпроса към Висшия съд за решение. Висшият съд два пъти взе решение за екстрадиция, последното през април миналата година, но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към Висшия съд.

Припомняме, че на 28 юли 2014г. Цветан Василев бе обвинен задочно от прокуратурата в България за длъжностно присвояване на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка. Той се предаде сам на властите в Белград на 16 септември 2014г., след като в Сърбия бе получено известието за неговото издирване. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.

На 10 март 2015г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му. По-рано сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не ясно дали е взето решение за тази молба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!