Тунизиецът Анис Амри, заподозрян за нападението срещу коледния базар в Берлин в понеделник, още преди няколко месеца е предлагал на ислямистки групи да бъде използван като атентатор самоубиец, предаде ТАСС, като се позова на германското сп. „Шпигел“.

Изданието цитира данни от електронно следене на екстремисти, извършвано от специалните служби. Тази информация обаче не е била достатъчна за задържането му.

Органите на реда също така са установили, че той е бил свързан с разбита преди няколко седмици от властите германска клетка на терористичната организация „Ислямска държава“.

Амри трябвало да бъде депортиран от Германия още преди време, но това не станало поради липса на координация между германските и тунизийските власти – миграционните органи в африканската държава заявили, че той не е гражданин на Тунис, и отказвали да му издадат нов паспорт. В крайна сметка документите пристигнали в Германия едва вчера.

Тунизиецът, заподозрян за нападението в понеделник, е бил регистриран в лагер за бежанци в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, но напоследък се е намирал в Берлин. Неговият брат, живеещ в Тунис, заяви за германския в. „Билд“, че Амри нямал постоянно местожителство и нощувал на различни места.

Властите съобщиха, че отпечатъците на Анис Амри са открити по вратата на камиона, използван при атаката.

Заподозреният е бил под наблюдение от спецслужбите на САЩ, съобщава вестник „Ню Йорк Таймс“, като се позовава на осведомени източници.

Тунизиецът попаднал в полезрението им, защото е търсел в интернет рецепти за производство на взривни вещества и поне веднъж е контактувал с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Станало е известно също така, че той е влизал в черния списък на авиокомпаниите на САЩ.

По-рано стана ясно, че 4 души са задържани по подозрения в съпричастност към терористичния акт в Берлин. Предполага се, че те са имали контакти с извършителя Анис Амри, чието издирване продължава на територията на цяла Европа.

Властите предлагат сумата от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на извършителя. През изминалата вечер полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих.

В понеделник вечерта Амри заби камион в тълпа на коледен базар в германската столица Берлин. При нападението загинаха 12 души, 48 бяха ранени. „Ислямска държава” пое отговорност за нападението.

Полицията първоначално задържа пакистанец, когото по-късно освободи заради липса на доказателства. Сега властите издирват Анис Амри от Тунис.

Туниската полиция разпита семейството на Амри. 24-годишният мъж има четири сестри и един брат. Семейството живее в Уеслатия, в северната туниска провинция Кайруан.

Амри напуснал Тунис като нелегален мигрант преди седем години, заявиха баща му и източници от силите за сигурност. Той първо отишъл в Италия, където лежал четири години в затвора за подпалване на училище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук