Британското правителство трябва да се подготви за вариант, при който Европейският съюз и Лондон не постигнат споразумение за Брекзит. Това пише в доклад на парламентарната комисия по външните работи, цитиран от „Ройтерс”.

Премиерът Тереза Мей, която възнамерява да задейства чл. 50 от Лисабонския договор до края на месеца, е категорична, че преговорите ще започнат. По думите й, „по-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение”.

Напускането на Великобритания може да се проточи две години – това позволява Лисабонският договор.

Парламентарната комисия предупреди, че провалът на преговорите би имал „силно негативен резултат”, който ще доведе до икономически загуби и за ЕС, и за Великобритания.

„Това ще създаде несигурност и правна бъркотия за гражданите и бизнеса”, каза председателят на комисията Криспин Блънт. Той добави, че кабинетът на Тереза Мей трябва да разработи в план „Няма сделка”, който да определи вероятните последствия.

В доклада пише, че сред потенциалните проблеми са: връщане на митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия; несъответствия в законодателствата; неяснота за бъдещето на британските граждани в ЕС и на европейските граждани във Великобритания.

Адвокатът от Консервативната партия Мартин Хоув заяви, че след Брекзит, Европейският съюз трябва да върне 9 млрд. лири на страната. Парите се пазят в Европейската инвестиционна банка и според него, правителството не само, че не трябва да плаща нищо на Брюксел, но и трябва да си получи обратно вложената сума.

По-рано беше съобщено, че ЕС планира да поиска от Великобритания 60 милиарда евро за поети по-рано задължения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук