България се нарежда на 63-то място, от 80 класирани държави, в годишната класация, публикувана от американското списание „Ю Ес нюз енд уорлд рипорт” (US News& World Report). На първо място се нарежда Швейцария, следвана от Канада, Великобритания, Германия и Япония. В челната десетка са още Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия.

„В югоизточния ъгъл на Балканите, на кръстопът между Европа и Азия, се намира малката държава България. В миналото, именно местоположението й я прави податлива на нападения, то обаче е и причината за богатата й култура – това е родното място на кирилицата”, пише списанието.

България е една от най-старите държави в Европа, основана през VII век. След пет вековно робство, през 1878г. страната декларира своята независимост. Въпреки това, България е изолирана почти половин век, заради тоталитарното комунистическо управление. Демократични избори се провеждат чак през 1990г.

Според Световната банка, доходите в страната надвишават средното ниво. Икономиката се захранва от строителство, минната индустрия, услугите – включително туризма, както и от земеделието.

В България има много висококвалифицирани и образовани работници. Често обаче я наричат „най-бедната държава в ЕС”, пише още американското издание.

Сред изследваните от „Ю Ес нюз енд уорлд рипорт” (US News& World Report) показатели са: възможностите за приключения, гражданство, среда за бизнес, качество на живот и военна сила.

Бразилия и Италия са начело на класацията за най-приключенски държави, а България се нарежда на 55-та позиция (веднага след нас са Мианмар, Русия, Украйна, Китай и Германия).

Страната ни се нарежда на 42-ро място по качество на живот. Изключително висок е коефициентът ни на достъп до стоки и услуги – 6,6. В тази графа лидер е Канада, после са Швеция, Дания, Австралия и Норвегия. Преди България, на 41-во място по качество на живота е Русия, а след нас (43-та позиция) – Румъния.

Годишната класация на „Ю Ес нюз енд уорлд рипорт” (US News& World Report) за най-добра държава на 2017г. изследва 80 държави. На дъното изпадат Алжир, Иран и Сърбия.

Класацията се изготвя въз основа на допитване до 21 000 граждани от 36 страни от всички региони на света. От тях се иска да оценят 80-те страни по няколко показателя.

Миналата година България беше на 48-о място, но тогава класацията беше само сред 60 държави.

Допитването показва още, че САЩ си остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук