ветовноизвестното сопрано Соня Йончева и концертмайсторът на кралския „Концертгебау оркестър” в Амстердам Веско Ешкенази са част от екипи, номинирани в категориите за класика на тазгодишните награди „Грами”.

„Концертгебау” е предложен в категорията най-добро оркестрово изпълнение за Симфония №5 от Сергей Прокофиев с диригент Марис Янсонс.

Йончева ще се състезава в категорията запис на опера за „Сватбата на Фигаро“ заедно с канадския диригент Яник Незе-Сеген, продуцента Даниел Зеле и останалите солиста Томас Хампсон, Кристиане Карг и Лука Писарони.

Попиконата Бионсе е с девет номинаци, а колегите й Риана, Дрейк и Кание Уест са с по 8.

Бременната Бионсе ще се състезава в категориите за албум, песен и запис на годината, заради своя хит „Формейшън” и албума „Лемонейд”, които повдигнаха сериозни теми като расизма и сексизма в САЩ.

35-годишната певица ще се състезава с британката Адел, чийто албум „21” излезе още през есента на 2015 г., но твърде късно, за са попадне в миналогодишните номинации.

Очаква се и двете изпълнителки да пеят на церемонията, въпреки напредналата бременност на Бионсе.

Покойният Дейвид Боуи има няколко номинации за албума си „Блекстар”, излязъл през януари миналата година, дни преди изненадващата му смърт. Той ще се състезава и в категориите за алтернативен албум, рок изпълнение и рок песен.

Музикантът бе в центъра на миналогодишната церемония, където Лейди Гага изпълни комбинация от негови хитове. Тазгодишната церемония ще почете паметта на Принс и Джордж Майкъл, но още не е известно как.

Петдесет и деветите годишни музикални награди „Грами” ще бъдат раздадени тази вечер в Лос Анжелис. Водещ ще бъде комикът Джеймс Кордън.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук