Днес ще се проведе 42-та церемония на наградите „Сезар” в Париж. Наградите ще бъдат връчени  от президента на френската Академия на изкуствата и техники в киното Ален Терзиан. Филмите „Тя“ на Пол Верховен и „Франц“ на Франсоа Озон водят с по 11 номинации. Двата филма са конкуренти в ключовите категории за най-добър филм и най-добър режисьор.

„Сезар” е национална филмова награда на Франция. През 1974г. филмовият продуцент Жорж Кравен предлага идеята за създаваенто на френска филмова награда по подобие на американската кинопремия „Оскар“. Връчва се от 1976г. Названието на наградата е в чест на автора на статуетката – френския скулптор от италиански произход Сезар Балдачини. Церемонията по връчването на наградите се провежда ежегодно през февруари в парижкия театър Театър дю Шатле. Гласуването се извършва от 2 000 професионалисти, като между тях нямат право да участват филмови критици. Сезар се присъжда в няколко категории: най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър дебют, най-добър актьор с второстепенна роля, най-добра актриса с второстепенна роля, най-добър чуждоезичен филм и най-добър оригинален сценарий или адаптация.

През последните няколко години френската Академия присъжда почетен „Сезар”на американски актьори. С тази награда са удостоени Кевин Костнър през 2013г., Скарлет Йохансон през 2014г. и Шон Пен през 2015г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук