Мнозинството във Висшия съдебен съвет отложи дебата по препоръките в доклада от европейските прокурори, които миналата година анализираха работата на държавното обвинение, съобщава БНР. Това стана по искане на главния прокурор и получи подкрепата на 13 от съдебните кадровици. 7 бяха против. Така органът, който ръководи съдебната власт, остана без позиция по важния стратегически документ.

Сотир Цацаров, който не присъства на дебата, тъй като беше на клетвата на новия президент Румен Радев, поиска отлагането с писмо, за да може първо по доклада да се произнесе междуведомствената работна група, която министерството на правосъдието тепърва ще създава. Крайната цел на тази група е да изработи законодателни решения върху доклада. Членове на Висшия съдебен съвет коментираха, че доколкото предстои смяна в правосъдното ведомство, няма яснота кога изобщо тя ще заработи реално.

Докладът на европейските прокурори беше публикуван на 20 декември. В него ясно се открояват четири големи препоръки към българските власти. Първата е да започне централизация на прокуратурата, която да доведе до поемане на отговорност от главния прокурор по знаковите дела. Втората е прокуратурата да започне да се отчита пред обществото и парламента.

На трето място докладът препоръчва Националната следствена служба да стане независима от главния прокурор. В доклада се предлага институцията да бъде формирана по модел, който е много близък до румънската антикорупционна прокуратура. Идеята е някой да може да разследва главния прокурор. Четвъртата насока е да се обмисли създаването на специален инспекторат за прокуратурата, който да се ръководи от напълно независима и авторитетна фигура.

Цацаров вече коментира, че в доклада има някои добри предложения, но не спомена кои. Той обаче определи като крачка назад в реформата предложението ръководството на прокуратурата да поема лична отговорност за развитието на знаковите дела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук