Ограниченията за износ на електроенергия от България се премахват със заповед на служебния министър на енергетиката Николай Павлов. Промяната влиза в сила от  9-и февруари, 01:00ч. българско време.

Заповедта на министър Павлов е във връзка с писмо от Електроенергийния системен оператор. В него се посочва, че резервите, необходими за нормалното функциониране на електроенергийната система на Република България са възстановени и са в готовност да посрещнат предстоящото краткотрайно увеличение на електропотреблението.

Електроенергийният системен оператор възстановява достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната в съответствие с новите условия.

Забраната за износ на електроенергия от страната бе въведена от 01:00 часа на 13 януари със заповед на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Тогавашното ограничение бе мотивирано с продължаващите екстремно ниски температури, които доведоха до сериозен дисбаланс между производството и потреблението на електроенергия на регионално равнище.

Министерството на енергетиката съобщи, че утре служебният министър на енергетиката Николай Павлов ще даде брифинг за състоянието на електроенергийната система. Брифингът ще се проведе от 13.30ч., в сградата на Министерството на енергетиката – София, ул. Триадица №8.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук