авторско право

Половината българи (49%) имат по-голямо доверие на Европейския съюз и неговите институции, отколкото на националните. Това показват данни от допитването на Евробарометър 86, проведено в края на миналата година.

Недоверието към Съюза сред българското население е 34 на сто. Така България се нарежда на шеста позиция в класацията на Евробарометър, по степен на доверие към европейските институции.

Челната позиция заема Литва с 55% доверие на нейните граждани към ЕС. Румъния и Малта си делят второто място с 52% доверие. Следват Люксембург (51%) и Финландия (51%).

евробарометър

Изключително любопитен е фактът, че едва 15 на сто от българите вярват на нашето Народно събрание. Почти половината от сънародниците ни – 49%, се доверяват на Европейския парламент.

Коефициентът на доверие към Европейската комисия също е висок – 47 на сто. За сравнение, 22% от българите вярват на правителството, което към момента на изследването е било ръководено от Бойко Борисов (есента на 2016г.).

евробарометър2

Най-ценно за българските граждани, от членството ни в ЕС се оказва, възможността за свободно придвижване, работа и живот в различните държави членки.

Други подкрепяни политики у нас са в областта на отбраната и сигурността (72%) и в областта на миграцията (68%).

Тезата, че Европейският съюз се развива в правилната посока, се споделя от 43 на сто от участвалите в допитването, едва 30% са на обратното мнение.

Само ¼ от сънародниците ни смятат, че България върви в правия път.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук