Германия ще приема всеки месец по 500 бежанци от Турция. Това заяви канцлерът Ангела Меркел след срещата с турския премиер Бинали Йълдъръм в рамките на еднодневното си посещение в Анкара.

Меркел посочи още, че Германия подкрепя Турция в борбата й срещу тероризма и, по-специално, приема кюрдските сепаратисти от ПКК като терористична организация, която е забранена в Турция.

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова Германия да оказва по-голяма подкрепа на неговата страна по въпроса за борбата срещу терористичната организация „Фето“ на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвинен за организатор на осуетения опит за преврат през месец юли миналата година.

Йълдъръм посочи, че с Меркел са обсъдили мерки за активизиране на двустранните икономически отношения, както и перспективите за кандидатурата на Турция за Евросъюза.

Германия е вторият по значимост търговско-икономически партньор на Турция. Взаимният стокообмен възлиза на 35 млрд. долара, като целта е да бъде увеличен.

Междувременно в Турция бяха извършени нови арести в рамките на разследването на преврата, а също и на други престъпления – наркотрафик, сводничество, корупция. 12 хиляди полицаи участваха в най-мащабната по размерите си операция в последно време, която се проведе във всичките 81 области на страната. Задържани са близо 1500 души.

Източник: БНР

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук