Най-малко 51 души са загинали заради студовете в Западна и Централна Европа, предаде АФП.

Температури под минус 20 градуса отнеха живота на десетки в Европа през последните дни, голяма част от тях – мигранти и хора без покрив.

Неделният ден беше най-студеният за тази зима в Полша, където температурите паднаха до под минус 20 градуса в някои региони, и от измръзване починаха 10 души.

В Скопие 68-годишен мъж беше открит починал от измръзване, а в югоизточния сръбски град Сеница температурите паднаха до минус 33 градуса. Движението в сръбския участък на Дунав е спряно, не се движат плавателни съдове и по река Сава. Десетки мигранти в Белград се подслониха в склад край жп гарата, не желаейки да ползват центровете, осигурени от властите, от страх, че оттам ще бъдат по-лесно депортирани.

Гърция и Италия също не бяха пощадени от студа през изминалата седмица, а няколко мигранти починаха от измръзване.

С повече от 60 000 сирийски бежанци на своя територия, Гърция беше принудена да приюти много мигранти в сглобяеми къщи и отоплени палатки.

В Италия 82-годишен мъж почина в неотоплена къща в южния град Бриндизи, а 78-годишна жена – в село в Северната част на страната.

В Украйна и Беларус студената вълна отне живота на 13 души, предаде ДПА. Там температурите спаднаха под минус 20 градуса по Целзий.

В Русия няма жертви на студената вълна. В училищата в Сибир няма занятия. Русия преживя най-студената Коледа (чествана по стар стил) от 120 години. В Москва през уикенда температурите паднаха до почти  минус 30 градуса.

Обилният снеговалеж в Истанбул парализира пътното движение за трети пореден ден, Босфорът е затворен за плавателни съдове, а стотици полети са отменени. Денят е неучебен за всички училища. Отменени са десетки полети от и за международното летище „Ататюрк” в Истанбул. По-рано днес беше съобщено, че най-големият национален авиопревозвач Turkish airlines е отменил 227 вътрешни и международни полети от летищата „Ататюрк” и „Сабиха Гьокчен” заради лошото време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук