Сирийската въоръжена коалиция „Джейш ал Фатх“ опроверга твърденията, че е замесена в покушението над руския посланик в Турция, предаде „Азери Прес Ейджйнси“.

По-рано вчера в медийното пространство излезе съобщение, според което на сайта на в. „Ал Яум ас Сабия“ е качено копие от изявлението на коалицията. Тя обаче обяви, че то е фалшиво и тя няма нищо общо с убийството на дипломата.

„Джейш ал Фатх“ („Армия на завоеванието“) е коалиция от бойни фракции, образувана през март 2015 г., която се бие срещу силите на Башар Асад в северозападна Сирия. В нея са включени радикални ислямистки групировки – като „Ахрар аш Шам“ и „Джебхат Фатх аш Шам“, която е свързана с „Ал Кайда“.

Днес руският посланик Андрей Карлов, който беше убит в понеделник от турски полицай, ще бъде погребан с почести в Москва. На траурната церемония ще присъства и президентът Владимир Путин, който отложи насрочена за днес годишна пресконференция. Опелото ще извърши патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Припомняме, че турски охранител простреля и уби руския посланик в Турция Андрей Карлов, докато той откриваше изложба, озаглавена „Русия през погледа на турците“.

Убийството се случи само ден след провеждането на масови протести в Турция заради руската военна интервенция в Русия. Именно участието на Москва в сирийския конфликт се смята и за основен мотив за извършеното престъпление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук