Бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм Димитър Бербатов напоследък много се активизира.

Той е напът да стане рекордьор за България по брой точни попадения, седем пъти е носител на наградата „Футболист на годината” и най-високоплатеният български футболист.

С наближаването на залеза на неговата кариера, можем лесно да разберем защо 36-годишният българин смята, че предстои успешна година за футболистите над 30.

„Има много играчи, които са изключения от правилото и те заслужават да бъдат уважавани”, каза Бербатов пред Си Ен Ен, възхвалявайки добродетелите на Златан Ибрахимович и футболистът на Съндърланд Джърмейн Дефо – и двамата в отбора на тридесет годишните, които обаче не спират да бележат ( и двамата с около 15 гола в Английската Висша лига само този сезон).

„Тридесет и пет са новите 25”

Димитър Бербатов остана свободен агент след като напусна гръцкия ПАОК през юни миналата година – през 2008г. мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън изкара 38 млн. долара от тази сделка. Българинът каза, че все още тренира усърдно, както и по време на пребиването си на „Олд Трафорд”. Според него, това се превръща в навик.

Бербатов е категоричен, че никога няма да изгуби искрата, запалила се още в тийнейджърските му години в родния Благоевград.

„Това е начин на живот. Правил си го в продължение на 17 години и да не го правиш изглежда неестествено”, каза българинът.

Бербатов черпи вдъхновение от 35-годишния Ибрахимович и 34-годишният Дефо и не разбира защо изобщо трябва да се говори за прекратяване на кариерата.

Много хора смятаха, че Дефо ще спре да играе, когато се премести в Торонто през 2014г., за да участва в най-висшата дивизия на първенството на САЩ по футбол – „Мейджър Лиийг Сокър”. Вместо това, играейки за Съндърланд, в по-долната дивизия, бившият съотборник на Бербатов в Тотнъм отбеляза толкова много попадения, колкото най-резултатният футболист на Висшата лига – Хари Кейн (23г.).

„Той е на такава възраст, че го поглеждаш и си мислиш „трябва да забави темпото”, но той просто обожава да вкарва голове”. Така Димитър Бербатов коментира Дефо. „Той е професионалист. Вижте фигурата му и начинът, по който се движи.”

„После идва Златан. Легендата. Според мен, всеки който го гледа да бележи на тази възраст, си мисли, че той просто си играе.”

Опит

„Много хора не знаят, но по време на тренировките съм централен защитник. Мисля, че съм добър на тази позиция, освен това и баща ми беше централен защитник”, каза Бербатов.

„Хората не осъзнават, че играейки на тази позиция, по-лесно разбираш как мислят защитниците. После, когато на официален мач играеш като нападател, започваш да гледаш по друг начин. Трябва да играеш мъдро”, обясни българският футболист.

Способността му да бъде „мъдър” играч се оказа безценна за кариерата му.

Той обаче призова онези, които възхваляват мълниеносния възход на 19-годишния Габриел Исус, да бъдат внимателни. По думите му, феновете са отписани Серхио Агуеро след пристигането на младия футболист в Манчестър Сити.

Сега, когато Исус си счупи крака и стана ясно, че ще пропусне останалите мачове до края на сезона, Агуеро ще има шанс да опровергае критиците си.

„Не харесвам подобни неща. Серхио е великолепен играч. Занимава се с това повече от 10 години и повече. Вкарва, подава, той е един от най-добрите”, коментира Димитър Бербатов.

„Идва един нов играч, блясва в един мач. Трябва да се уважават онези, които са го правили през цялата си кариера”, каза още българинът.

Бъдеще

Дори сега, когато става рано, за да закара децата си на училище, Бербатов намира време за фитнес.

„Това е моята работа и моето хоби. Така ми мина целият живот. Трябва да си професионалист – как тренираш, как се храниш, как си почиваш, къде се разхождаш, кога играеш. Трябва да се погледнеш в огледалото и да си кажеш „Добре, още съм във форма”. Ще ми се да твърдя, че все още съм активен играч, защото е много трудно да спра. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че трябва да се наслаждаваш на играта”, каза още Димитър Бербатов.

С над 200 гола във Висшата лига за общо 7 отбора от 2000-та година насам, Бербатов се надява, че слънцето на неговата кариера няма да залезе скоро, макар че още се колебае за Китай.

„Първо трябва да попитам жена си”, шегува се българинът.

Димитър Бербатов каза, че Висшата лига си остава в сърцето му. Той добави, че ако излезе добра възможност, той ще я приеме.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук