Какво стои зад нападението в Берлин? Какъв е почеркът на атаката на коледния базар? Това са въпросите, на които отговаря германският експерт по тероризъм Питър Нойман, часове след кървавата атака в германската столица. Много въпроси обаче остават без отговор.

Германия трябва да започне да прилага антитерористични мерки по време на големи събития, смята директорът на Международния център за изучаване на радикализацията пред германската телевизия N-TV

Г-н Нойман, какъв почерк носи атентатът в Берлин

Много са индикациите за вероятните извършителите на атаката. „Ислямска държава” не е поела отговорност за терора по официалните си канали. За момента знаем много малко за атентаторите. Това са двете важни точки, които трябва да бъдат установени и след това ще може да говорим с по-голяма сигурност.

Какви са основните версии за момента?

Начинът на действие и изпълнение сочи „Ислямска държава”. Такъв инцидент с камион имаше по-рано тази година в Ница и в края на 2014 г. Забелязва се тенденция на серия от атаки с камион. Атаката във Франция беше в момент, когато имаше много хора на улицата, а нападението там беше извършена от привърженик на „Ислямска държава”.

Германия не е била предупреждавана за атаки. Може ли да се направи повече, за да бъде избегнато такова насилие? Какво трябва да се направи?

Всичко зависи от това колко човека са участвали в планирането на нападението, от колко време е замисляната атаката, колко мрежи са свързани с нея. Може да се окаже, че убиецът е действал сам и е планирал всичко за кратко време. Не може да се каже какви мерки е можело да бъдат взети.

Могат ли такива атаки да бъдат избегнати?

Вярвам, че при организирането на такива големи събития, на които се събират тълпи от хора, трябва задължително да се взимат мерки за борба с тероризма. Трябва да се помисли за мястото на събитието, за бариери, за поставянето на полицейски коли наоколо. Всичко това трябва да може да попречи на камион да се вреже в хората. Важно е да се мисли за тези неща отрано.

Това ще се отрази на начина на живот на германците. Ние сме толерантно и отворено общество. Страхът от терористични атаки навсякъде и по всяко време не е това, което искаме.

Тук има един много важен момент. Никога не трябва да забравяме, че крайната цел на тероризма е да всее страх, да посее съмнение и да раздели обществото. Задачата на политиците е да вземат правилното решение, за да се изправим срещу тази опасност през следващите години.

Как трябва да се реагира, за да не се случва това, което искат терористите?

Що се отнася до обществото, правилният отговор не е да си останем затворени у дома или да гледаме подозрително на всички. Важно е доколкото е възможно да продължим да водим нормален живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук